Suosituimpien vaatekauppojen vertailu

Suomalaiset seuraavat viimeisimpiä muotitrendejä nykyään aivan muiden eurooppalaisten tavoin, ja uusimpien muotituulten luomuksia etsitään yhä lisääntyvässä määrin netin kautta. Se ei olekaan ihme, sillä perinteiset kivijalkakaupat tarjoavat monien mielestä valitettavan suppeaa ja kapeakatseista valikoimaa. Maailmahan on täynnään malleja ja värejä, joista jokainen voi löytää juuri omalle mielialalle, kukkarolle ja muodoille sopivaa vaatetusta. Ja koska aika on rahaa, ei sitä kannata tuhlata tuntikaupalla kaupasta toiseen kulkemiseen omia kengänpohjia kuluttaen.

Alennuskoodi.fi tuntee suomalaisten rakastamat nettivaatekaupat, ja vertaili niistä suosituimpia. Suurennuslasin alle otettiin tällä kertaa Zalando, Nelly, Stylepit, Ellos ja H&M. Osalla niistä on myös kivijalkamyymälöitä, osa niistä on vanhoja tuttuja vuosikymmenien takaa ja osa tuoreita tulokkaita, jotka kuitenkin ovat suorittaneet maihinnousun Suomeen äärimmäisen ansiokkaasti. Jokainen vertailun verkkokaupoista myy vaatteiden lisäksi myös jalkineita, urheilupuolta ja asusteita, ja osa myös kosmetiikkaa, mutta keskitymme tällä kertaa niiden vaatetukseen. Vertasimme myös nettikauppojen ehdot ja palvelut, jotta tiedät, mitkä maksutavat ovat käytettävissä, paljonko toimitus maksaa ja miten se tapahtuu, millainen palautusaika tuotteilla on, onko asiakaspalvelua saatavilla päivittäin ja mitä muuta kukin kauppa asiakkailleen tarjoaa.

Vertailun kauppojen pikaesittely

Vuonna 2008 perustettu Zalando on artikkeliemme lukijoille jo tuttu nettikauppa, joka vuodesta 2012 lähtien on valloittanut suomalaisia markkinoita huippuvauhdilla. Vuonna 2013 se oli jo maamme 4. suosituin ulkomainen verkkokauppa (Luottokunnan tutkimus) ja saksalaisella päättäväisyydellä johdetun yrityksen tähtäimessä on luonnollisesti ykkössija. Zalando tarjoaa tällä hetkellä lähinnä koko perheen muotia, sillä kosmetiikkaa ei ole saatavilla ja sisustuksen osasto on supistunut lähes olemattomiin.

Ruotsalainen Nelly toimii Pohjolan nettijätin eli CDON Groupin voimalla vuodesta 2003, ja Suomen sivusto toimii vuodesta 2008. Menestyksen avain on ollut Nellyn keskittyminen nuorekkaaseen asiakaskuntaan ja laaja merkkivalikoima, lapsille ei kuitenkaan ole tuotteita saatavilla. Myös kosmetiikkaa on runsaasti sivustolla.

StylePit puolestaan on Tanskan lahja muodin nettimarkkinoille vuodelta 2000 ja jo noin 20 maata on valloitettu menestyksekkäästi. SmartGuy Groupin omistaman StylePitin valtteja ovat vuosien vankka kokemus ja sen vaatetarjonta vauvasta vaariin.

Ellos on suomalaisille vanha tuttu jo postimyynnin huippuvuosilta, ja tänään ruotsalainen etämyynnin konkari tarjoaa tavaratalon valikoiman lisäksi jopa omia lainoja, lomamatkoja ja vakuutuksia.

H&M näki päivänvalon Elloksen tavoin vuonna 1947 ja on monille tuttu kivijalkamyymälöittensä ansiosta. Tästä koko perheen muotiparatiisista löytyvät myös kosmetiikka ja kodin sisustus.

Tuotevalikoima ja hintataso

Kukin Alennuskoodi.fi:n vertailuun päässeistä verkkokaupoista omaa vaatetuksen osalta ruhtinaallisen laajan tuotevalikoiman, josta persoonallisen ja erikoisenkin maun omaavat asiakkaat löytänevät juuri heitä sykäyttävää päälle puettavaa. Lisäksi vaatetta on saatavilla niin koulunpenkille, toimistoon, arkiseen kotikäyttöön, juhlahetkiin kuin urheiluun. Nellyä lukuun ottamatta kaikki muut tarjoavat myös lapsille trendikästä vaatetusta.

Zalandon tarjonta ei rajoitu pelkkään nuorisomuotiin, tai nuorekkaaseen muotiin, sillä klassista linjaa kaipaavien toiveet on otettu kiitettävässä määrin huomioon. Lasten vaatepuoli on kooltaan kolmannes naisten tarjonnasta, mutta yli 10 000 tuotteen valikoima on silti alallaan mittava ja kattaa tarpeet vastasyntyneiden koosta 44 cm teinien kokoon 176. Naisille ja miehille Zalandolta löytyy valinnanvaraa aina kokoihin 3XL ja 5XL vastaavasti, josta se saakin erityiskiitosta. Zalandolta löytyy lisäksi päälle puettavaa niin edullista kuin kalliita merkkinimiä arvostaville, sillä hintahaitari on tyypillisesti todella suuri, ja tuotemerkkien lista loputtoman pitkä. Tuotemerkkeihin lukeutuu myös verkkokaupan oma laadukas Zalando Collection. Hakusuodattimien runsaus tekee etsinnästä erityisen helppoa ja hakutuloksista selviävät yhdellä silmäyksellä myös saatavilla olevat koot ja värivaihtoehdot.

Myös Ellokselta löytyy nuorisomuodin lisäksi hieman varttuneempaa makua vastaavaa vaatetta ja merkkivalikoima huokuu laatua, niin Pohjoismaiden kärkinimet kuin muut maailman suosikit ovat käden ulottuvilla. Naisten vaatetta on Elloksella myynnissä moninkertaisesti miesten ja lasten vastaavaan verrattuna, mutta toki hekin onnistuvat löytämään omansa. Elloksen suurikokoiset vaatteet on eritelty omaksi Plus-osastokseen, jonka valikoimasta uhkeat naiset löytävät kokoja aina 64:ään ja uljaat miehet kokoon 10 XL saakka. Niiden merkkivalikoimasta löytyy myös kaupan oma Ellos Plus Collection. Hintahaitari ei valitettavasti lukeudu hakusuodattimiin, ja tuotteet voit järjestää hinnan perusteella vain ylenevässä järjestyksessä. Värivaihtoehdot sentään selviävät jo hakutulosten yhteydessä.

Nelly satsaa nuorekkaaseen muotiin, ja asiakaskunta on pääasiassa 18 – 35 -vuotiasta. Erityisesti nuorekkaiden naisten vaatevalikoimasta erottuvat laajat näyttävien juhlamekkojen ja mekkojen osastot, sekä paidat ja topit. Myös miesten Nelly Men -osasto on valikoimansa puolesta kiitettävän monipuolinen, vaikka suurin valikoima odottaakin T-paidoissa, pikeissä, puseroissa ja alusvaatteissa. Nellyn hakusuodattimilla voit rajata etsintääsi myös värin ja hinnan mukaan, ja hakutulosten kuvat vaihtuvat tarjoten tuotekuvia myös muista kulmista. Lisäksi Nelly tunnetaan loistavasta Catwalk-ominaisuudestaan, jossa vaatteet esitellään videolla kuin muotinäytöksessä. Nellyn hintataso on suhteellisen edullinen, vaikka huippukallista designvaatettakin toki löytyy. Suurikokoista muotia on toistaiseksi saatavilla vain kokoon XXL saakka, niin naisille kuin miehille. Merkkivalikoiman suuruus on noin 850, ja siinä komeilee myös kaupan oma Nly Trend, sekä vain Nellyllä myytävä Oneness.

StylePit on siitä erikoinen vaatekauppa, että sen miesten valikoima on naisten vastaavaa laajempi. Syynä on yksinkertaisesti se, että StylePit myi alkuaan vain miesten tuotteita. Miesten pukeutumista on monipuolisesti tarjolla, ja jokaisesta kategoriasta myös löytyy suhteellisen tasapuolisesti valinnanvaraa. Kokohaitarina StylePitillä on S-XL niin naisille kuin miehille eli suurikokoiset ihmiset eivät sieltä itselleen vaatetta tule saamaan. Lasten laaja vaatemaailma sisältää puettavaa vastasyntyneistä 16 -vuotiaille. StylePit tarjoaa koko perheen arkivaatetta edulliseen hintaan, mutta merkkitietoiset voivat toki valita vaikkapa 1000 euroa maksavan Nobis Katon talvitakin. Hakutulosten tuotekuvissa näet vaatteen niin edestä kuin takaa ja saatavilla olevat koot. 400 tuotemerkin luettelo on vaikuttava, ja siltä löytyy myös oma STYLEPIT.

Perinteisiä myymälöitä omaavan H&M:n verkkokauppa omaa vertailumme niukimman vaatevalikoiman. Vaatetta löytyy naisille, miehille ja lapsille monipuolisesti niin arkeen kuin juhlaan, pääpainon ollessa nuorekkaassa ja trendikkäässä pukeutumisessa. Naisille H&M:llä on oma Plus Sizes -osasto, jolta kurvikkaat neidot ja rouvat voivat suoraan etsiä kaipaamaansa kokoon 3XL saakka. Hakusuodattimiin ei lukeudu hinta, eikä tuotteita myöskään voi järjestää minkään asiakkaalle tärkeän kriteerin mukaisesti. Hintatasoltaan H&M on edullinen, ja sen yli 160 oman suunnittelijan luomat tuotteet on jaettu omiksi mallistoikseen, joihin lukeutuvat mm. korkealaatuinen Premium Collection ja kestävää muotia tarjoava Conscious.

Alennuskoodit, maksutavat ja toimitus

Niin Zalando, Nelly, StylePit, Ellos kuin H&M tarjoavat asiakkailleen alennuskoodeja, jotka löytyvät vaivattomimmin suoraan alennuskoodi.fi-sivustolta. Tarjolla voi olla prosenttialennusta tietystä tuotekategoriasta tai tilauksen loppusummasta, euromääräistä vastaavaa tai esimerkiksi ilmainen toimitus.

Maksutapojen suhteen kaupat tarjoavat luonnollisesti kaikki mahdollisuuden luottokortin käyttöön, mutta verkkopankin kautta voit maksaa yllättäen vain Zalandolla ja StylePitillä. Muissa verkkokaupoissa jo harvinaiseksi käynyttä postiennakkomaksua tarjoavat sekä Nelly että H&M ja muualla maailmassa huippusuosittua PayPalia vasta Zalando ja StylePit. Jos haluat turvautua laskuun, onnistuu se kaikkien vertailun verkkokauppojen kohdalla, tosin pisimmän maksuajan, eli 30 vrk., tarjoaa Zalando. Nelly ja StylePit käyttävät Klarnan palveluita sekä laskun että osamaksun osalta, Elloksella ja H&M:llä on kullakin oma ohjelmansa. Pisimmän osamaksuajan tarjoavat Ellos ja Nelly, joiden tilauksen voit maksaa 36 kk sisällä.

Toimitus on Zalandolta aina ilmainen, kun taas StylePit tarjoaa sellaisen yli 59 €:n tilauksille (muuten 4 €/ tilaus)ja Nelly yli 50 €:n (muussa tapauksessa toimituskulut ovat 4,95 €). Ellos veloittaa maksutavasta riippuen välillä 5,20 – 8,10 €, ja yli 20 kilon paketeista myös erillisen rahtimaksun. H&M puolestaan perii toimituksestaan 5,20 €/ tilaus. Suoraan kotiin tai postiin saat tuotteet Nellyltä, StylePitiltä ja H&M:ltä, lähimpään MyPack-noutopisteeseen (Valintatalo, Euromarket, Siwa ja Matkahuolto) Zalandolta ja Ellokselta. Lisäksi Ellos tarjoaa lisämaksullista Express24-toimitusta ja kotiinkuljetusta.

Palautukset ja asiakaspalvelu

Kaikilla EU:n alueelta tilatuilla tuotteilla on tänään lakisääteinen 14 vuorokauden palautusoikeus, johon Suomessa totuimme jo menneinä vuosina. Lain kirjainta kunnioittavat siten kaikki vertailun verkkokaupat, mutta sitäkin pidempään palautusaikaan ja asiakkaan tyytyväisyyteen panostavat sekä Zalando että StylePit. Ne nimittäin takaavat tilatuille tuotteille 30 vuorokauden palautusoikeuden, jotta asiakas voit harkita ostopäätöstään kauemmin. Ellos ei itse asiassa mainitse sivustollaan palautusajan pituutta, joten oletamme sen olevan 14 vuorokautta.

Asiakaspalvelun tärkeyden ovat kaikki oivaltaneet, tosin Nelly vastaa toistaiseksi asiakkaiden mieltä vaivaaviin kysymyksiin vain sähköpostin välityksellä. Zalandon puhelinpalvelu on maksutonta, tosin tarjolla vain arkisin, kun taas Ellos ja H&M vastaavat puheluihin viikonloppunakin.

Muuta huomioitavaa

Jokaisella vertailun verkkokaupalla on oma uutiskirjeensä tai kanta-asiakasohjelmansa, jonka puitteissa tarjotaan erilaisia muiden asiakkaiden tavoittamattomissa olevia etuja, kuten erikoistarjouksia ja kilpailuita.

Lahjakortteja on tarjolla Zalandon, StylePitin ja Nellyn verkkokaupassa. H&M:in lahjakortit ovat toistaiseksi ostettavissa ja käytettävissä vain sen kivijalkamyymälöissä. Zalandon lahjakortin voimassaoloaika on vähintään 3 vuotta, joten se takaa onnelliselle saajalle ruhtinaallisesti ostoaikaa, kun taas Nellyn lahjakortti vanhenee jo 6 kuukaudessa.

Avainsanat: , , , ,

Vastaa