Kotimainen vai ulkomainen verkkokauppa?

Verkkokauppoja syntyy maailmanlaajuisesti kuin sieniä sateella, ja suomalaisetkin ovat jo omaksuneet sähköisen hintavertailun ja ostamisen. Suomalainen arvostaa tunnetusti laatua, vaikka onkin viime vuosien aikana saanut oppia tinkimään siitä valinnanvaraa kasvattaakseen. Yleisesti ottaen verkkokaupat ovat löytäneet markkinaraon kivijalkamyymälöiden puutteista eli lähinnä valinnanvaran suppeudesta – mukaan lukien mallien, kokojen ja värien puutteesta – ja korkeista hinnoista.  Kun siihen vielä lisätään verkkoasioinnin nopeus, ja mahdollisuus löytää eri puolilta maapalloa tuotteita, joista lähialueen tavaratalot ja putiikit eivät edes ole kuulleet, on helppo ymmärtää, miksi meistä on nopeasti tulossa verkkoasiakkaita.

Mitä eroja sitten on siinä, ostatko suomalaisesta vai kansainvälisestä verkkokaupasta? Ovathan tuotteet kuvineen ja hintoineen esillä, joten vertailu onnistuu helpolla. Vai onnistuuko? Älä unohda, että nettikaupan hieromiseen liittyy paljon muutakin kuin vain tuotteen hinta, kuva ja perustiedot. Sähköisessä kaupassa sinun tulee aina ennen ostamista tutustua sen omiin ehtoihin, jotka koskevat niin maksamistapaa, toimitustapaa ja -maksua ja -aikaa, palautusta tai vaihtoa, mahdollista huoltoa, takuuta jne. Ei todellakaan riitä, että kaivat vain kukkarosi kiltisti esiin.

Suomalaiset ja muut EU:n alueella toimivat verkkokaupat toimivat suhteellisen tasapuolisesti, mutta tilatessasi esim. Amerikasta tai Kiinasta saat oppia uusiakin pelisääntöjä. Tarjoamme ohessa katsauksen eri maailmankolkkien kaupoista, niiden valikoimista ja hintatasosta aina ”pikkuprintillä” kirjattuihin ehtoihin. Eli vaikka valitsemasi verkkokauppa toimiikin suomen kielellä, ei se välttämättä ole suomalainen tai omaa luulemiasi pelisääntöjä. Suomalainen kuluttajasuoja ja EU:n turvallisuusdirektiivit eivät koske esimerkiksi Kiinasta tilaamiasi tuotteita.

Hinnat ja valikoimat

Verkkokauppoja on kaiken kokoisia, muutaman tuotteen erikoisputiikeista kaikkea mahdollista myyviin tavarataloihin. Suomessa myös tunnetut suuret pelaajat, kuten Anttila, Stockmann ja Prisma ovat liittyneet nettileikkiin, ja perustaneet kukin omat verkkokauppansa, joiden valikoimat ovat myymälöitä laajemmat ja tarjoushintoja löytyy useammin. Suomessa toimii lisäksi lukuisia pieniä nettikauppoja, jotka erikoistuvat mm. leluihin, kenkiin, naisten alusasuihin ja lasten vaatteisiin. Suuri osa panostaa edelleen korkeaan laatuun, jopa käsityöhön, jolloin hinnatkin ovat sen mukaiset, mutta edullisten trendituotteiden myyjät ovat lisääntymässä, etenkin vaatetuksen ja kosmetiikan alalla. Elektroniikan ja tekniikan alalla ei suomalaistenkaan verkkokauppojen, kuten Verkkokauppa.comin tai Gigantin tarvitse toki hävetä, vaan ne tarjoavat suhteellisen samaa valikoimaa ja hintoja kuin muut eurooppalaiset kilpakumppaninsa.

Jos kuitenkin haikailet viimeisimpien muotituotteiden perään, etenkin vaatetuksen alalla, tarjoavat ulkomaiset vastustajat paremmin ajan hermolla olevia valikoimia. Niillä on myös ”varaa” erikoistua tai lisätä valikoimaansa esimerkiksi kalliita ylellisyysbrändejä, joihin suomalaiset vasta totuttelevat, koska ne myyvät useisiin maihin, jopa maailmanlaajuisesti. Suomen markkinoilla toimii myös useita Pohjoismaisia nettijättejä, kuten CDON.com, Zalando ja Brandos, joiden valikoimat ovat todella laajat ja hintahaitari suuri.

Amerikka ja etenkin Kiina puolestaan tarjoavat huimia valikoimia, esimerkiksi Amazon.comin tai DealExtreme.comin muodossa. Rapakon takana hinnat ovat edullisemmat ja Kiinasta saat tuotteita jopa hullunhalvalla. Merkkituotteita ostettaessa saat toki tuotteille normaalin takuun, mutta entäpä Kiinasta tilattu elektroniikka tai vaatetus? Osa tuotteista on samaa laatua kuin tuntemasi kalliit merkit, osa kenties samasta tehtaasta tulevaa kakkoslaatua, mutta niistä on löydetty myös vaarallisia väriaineita ja sähkövikoja, jotka voivat pahimmassa tapauksessa passittaa sinut tuonpuoleiseen. Pidä mielessä myös EU:n ulkopuolelta saapuvien pakettien tullaussäädökset, joista saat tarkempaa tietoa artikkelistamme EU:n ulkopuolelta tilaaminen kallistuitai tullin sivustolta. Pieni hinnanero katoaa mahdollisten ALV:n ja tulliverojen maksuun.

Maksutavat

Maksutapojen runsaudessa suomalaiset ja muut pohjoismaalaiset verkkokaupat sen sijaan päihittävät kilpailijansa mennen tullen. Sinun ei ole pakko omata luottokorttia tai verkkopankkitunnuksia, vaan useimmille kotimaisille kauppiaille kelpaa myös laskulla maksu, erämaksut sekä toisinaan postiennakko. Laskulla saat maksuaikaa tyypillisesti 14 vuorokautta, erämaksulla voit saada jopa 2 vuotta aikaa (esim. Verkkokauppa.com). Sapiskaa suomalaiset saavat PayPalin vähäisestä käytöstä. PayPalilla maksettaessa kauppias ei saa tietoonsa tilinumeroasi, ei edes pankkisi nimeä.

Ulkomaisille, etenkin EU:n ulkopuolisille, verkkokaupoille kelpaavat normaalisti vain luottokortti tai turvallinen PayPal- tai Skrill -maksu, toisinaan tilisiirto. Kiinalainen DHgate.com sen sijaan on kuullut myös Nordeasta ja hyväksyy sen verkkomaksun. Sitäkin paremmaksi panee Hong Kongissa toimiva e-ville.com (www.e-ville.com), jossa voit maksaa kuin Suomessa ikään, niin verkkopankkien, PayPalin kun Klarna-laskun kautta. Mutta e-villen takana onkin suomalainen Ville Majanen.

Toimitusehdot

Yleissääntönä voidaan todeta, että suomalaiset tai Suomessa toimivat verkkokaupat tarjoavat monipuolisemmin vaihtoehtoja toimitustapojen ja siten myös -maksujen suhteen. Varastossa olevat tuotteet saadaan liikkeelle usein jo saman päivänä ja saat ne itsellesi tyypillisimmin 2 – 5 päivässä. Useimmiten saat pienet paketit suoraan kirjeenä kotiin, suuremmat joko postin toimipisteeseen, SmartPOSTiin, Matkahuoltoon, R-kioskille, Siwaan tai Valintataloon. Myymälät omaavilla verkkokaupoilla on luonnollisesti myös noutopiste, tai useampia, joista saat tilauksesi ilman lisäkuluja nopeimmillaan jopa 2 tunnissa. Kotiinkuljetus palvelee etenkin haja-asutusalueilla asuvia. Useat verkkokaupat tarjoavat tietyn euromäärän ylittäville tilauksille ilmaista toimitusta.

Euroopasta saapuvat paketit toimittaa joko posti tai kuriiripalvelu, kuten UPS. Maksut määräytyvät toisinaan sekä tilattavien tuotteiden lukumäärän, että paketin painon mukaan (esim. Amazon.co.uk), jolloin niiden laskeminen on hieman monimutkaisempaa ennen varsinaista maksusuoritusta. Edullisimmalla kuljetustavalla saapuen tilauksesi toimittamiseen voi kulua jopa 10 päivää. Eräät verkkokaupat, kuten Zalando ja Brandos, tarjoavat aina ilmaisen toimituksen asiakkailleen.

Amerikasta ja Kiinasta toimitus luonnollisesti kestää kauemmin, 2 viikon toimitusaika ei ole mikään harvinaisuus. Lisää siihen vielä mahdollinen tullausaika. Paketit toimitetaan vain postin tai UPS:n tai DHL:n välityksellä. Kiinasta voit usein tilata ilman minkäänlaisia postimaksuja, jopa parin euron ostokset.

Palautukset ja vaihdot

Useimmat verkkokaupat antavat tuotteille 14 päivän palautusoikeuden – Suomessa lakisääteinen -, mutta 30 vuorokautta ei sekään ole harvinaisuus. Euroopan ja Amerikan kauppiaat eivät myöskään tenttaa, miksi haluat tuotteen palauttaa. Suomalaiset nettikaupat myös maksavat lähes aina palautuskulut, poikkeuksina ovat erityiskuljetusta vaativat suuret ja painavat paketit, kuten pesukoneet. Muut eurooppalaiset velvoittavat sinut usein maksamaan palautuskulut itse, eräät tosin suostuvat hyvittämään ne myöhemmin. Palautusprosessi on suhteellisen helppo, joko paketin mukana tulee palautuslomake tai sitten tulostat sellaisen kaupan sivustolta. Toisinaan joudut odottamaan myyjän ohjeita palautuksen suhteen.

Eräät, lähinnä aasialaiset kaupat rajaavat palautusoikeuden palautuksen syyn mukaan. Esimerkiksi kiinalainen jätti DealExtereme.com vaatii rikkinäisinä saapuvien tuotteen palautusta 5 päivän sisällä sen vastaanottamisesta, ja viallisen tuotteen voit vaihtaa 90 vuorokauden sisällä, korjattavaksi voit lähettää vielä 150 vuorokauden kuluttuakin. Palautukset maksat useimmiten itse, kauppias vain, jos on hajamielisyyksissään lähettänyt sinulle viallisen tai väärän tuotteen, tai kulut eivät ole kohtuuttomat. Ennen palautusta joudut olemaan kauppaan yhteydessä sähköpostitse, lähettämään heille mahdollisesti valokuvia viasta ja odottamaan päätöstä palautuksen sallimisesta. DHgate.com kertoo suorasukaisesti, että mikäli esimerkiksi vaate ei miellytäkään hipiääsi tai et ole tyytyväinen kannettavan laatuun, maksat palautuksen itse. Vain e-ville.com tarjoaa sinulle ilmaisen palautuksen, syystä kuin syystä, 30 vuorokauden sisällä. Mutta sen palautusosoite onkin viisaasti Suomessa.

Lisäpalvelut ja huolto

Useat suurehkot nettikaupat tarjoavat asiakkailleen lisäpalveluita, kuten elektroniikkatuotteiden lisätakuuta. Niillä voit joko pidentää takuuaikaa tai laajentaa sen kattamaan myös itse aiheuttamasi vahingot. Hintatakuut ovat myös yleisiä, eli jos löydät toiselta nettikauppiaalta aivan saman tuotteen halvemmalla, sinulle palautetaan hinnanerotus. Suomalaiset verkkokaupat tarjoavat usein elektroniikan osalta asennuspalvelua tai vanhan laitteen poisvientiä, maksusta tietenkin.

Huollon suhteen asia ei ole selkeä. Osa suomalaisista kaupoista vastaanottaa takuun kattamat tuotteet ja toimittaa ne huoltoon, osa vaatii sinua huolehtimaan asiasta itse. Ulkomaiset kaupat kehottavat sinua huollattamaan viallisen tuotteen lähimmässä valtuutetussa huoltopisteessä.

Asiakaspalvelu

Suuremmilla nettikaupoilla on pääsääntöisesti asiakaspalvelua sekä puhelimitse että sähköpostitse, pienempien kohdalla varaudu vain näpyttelemään ja odottamaan vastauksia. Suuret palvelevat myös lauantaisin. Se pätee sekä suomalaisiin että ulkomaisiin verkkokauppoihin. Poikkeuksiakin löytyy, sillä esimerkiksi Amazon ei vastaa puheluihin lainkaan. Kiinalainen DealExtreme puolestaan vastaa kyselyihin 24/7, myös chattinä.

Ennen kuin pääsi siis menee pyörälle edullisista hinnoista tai tarjonnan laajuudesta, lue kunkin verkkokaupan sivusto tarkkaan. Mieti myös valmiiksi, mitkä sähköiseen kaupantekoon liittyvät seikat ovat sinulle tärkeitä. Haluatko edullisimman hinnan, tarvitsetko myös nopean toimituksen, tahdotko tilauksesi kotiovelle, arvostatko laatua ja turvallisuutta, haluatko mutkattoman ja ilmaisen palautusprosessin, mielitkö tuotteelle lisätakuuta tai vanhan poisvientiä? Tuotteen hinta sivustolla ei läheskään aina ole sen lopullinen hinta.

Avainsanat: , , , , , ,

Vastaa