EU:n ulkopuolelta tilaaminen kallistui

Ostosten tekeminen Internetin välityksellä on helppoa ja monet kaukomaiden verkkokaupat  houkuttelevat alhaisilla hinnoillaan.  On kuitenkin syytä muistaa, että EU:n, ja sen veroalueen, ulkopuolelta saapuvat lähetykset saattavat tulla kalliiksi tai jopa jäädä tulliin, sillä niitä koskevat Tullin tullimaksu-, arvonlisävero- ja valmisteverosäädökset. Vuoden 2013 alusta on EU:n ulkopuolelta  tilaamisesta tullut entistä kalliimpaa, koska yleinen arvonlisävero eli ALV nousi 24 prosenttiin ja ALV:n kantoraja aleni viiteen euroon. Käytännössä siis jo yli 22 euron arvoisesta lähetyksestä joutuu tänään aina maksamaan arvonlisäveroa.  Aiemminhan ”lahjalähetyksenä” saapuneet alle 45 euron tilaukset sai vastaanottaa ilman lisämaksuja.

Kerrataanpa siis, mitkä maksut ja säädökset koskevat EU:n, ja sen veroalueen, ulkopuolelta tilaamista. Huomaathan, että arvonlisävero ja valmistevero koskevat myös esim. Ahvenanmaalta ja Jerseyn saarilta tilaamista. Säädökset eivät kuitenkaan koske suoraan Internetistä ladattavia tuotteita, kuten musiikkia, elokuvia tai tietokonepelejä.

Tullimaksu peritään, jos tavaroiden yhteishinta ylittää 150 euroa. Tullimaksu peritään tavaroiden arvosta + postikuluista ja kannetaan vain, mikäli maksettavaksi tulisi vähintään 10 euroa. Poikkeuksen muodostavat: alkoholi, tupakka, hajuvedet ja eau de toilette-tuotteet, joista kannetaan aina tullimaksu.

Arvonlisävero peritään yli 22 euron arvoisista lähetyksistä. ALV:hen lasketaan silloin myös postimaksut + mahdollinen tullimaksu + mahdollinen valmistevero. Alkoholituotteista, tupakasta, hajuvesistä ja eau de toilette-tuotteista kannetaan aina ALV. Muissa tapauksissa ALV kannetaan, jos se on vähintään 5 euroa. Arvonlisävero on yleensä 24 %, poikkeuksia ovat kirjat 10 % ja elintarvikkeet 14 %.

Valmistevero peritään silloin, kun kauppias ei ole rekisteröitynyt maksamaan sitä Suomessa, ja kannetaan aina alkoholista ja tupakasta. Valmisteveron kantoraja on 10 euroa.

Yleisimpiä verkko-ostoja koskevat maksut:

TUOTE TULLIMAKSU % ALV %
aurinkolasit 2,9 24
auton korin osat 4,5 24
auton moottorin osat 2,7 24
moottoripyörän osat 3,7 24
digit.järjestelmäkamera runko ja 1 objektiivi 0

lisäobjektiivi 6,7

24

24

tietokoneet 0 24
CD- ja DVD- levyt 3,5 24
kirjat 0 10
kengät nahka 8

tekstiili 17

24

24

kosmetiikka 0 tai 6,5 24
nahkaiset käsilaukut 3 24
vaatteet 12 24
golf-välineet 2,7 24
kitarat 3,2 , sähkök. 3,7 24

Lähde:Tullihallitus, tammikuu 2013

Huolehdi siitä, että saat kaupasta aina yksityiskohtaisen tilausvahvistuksen tai kauppalaskun, josta selviää tavaroiden arvo. Tämä koskee myös Internet-huutokauppoja.

Et voi tilata pirattituotteita, huumausaineita, lääkkeitä, ilotulitteita, aseita tai uhanalaisia lajeja, kuten koralleja, norsunluuta, orkideoja. Muista, että eräät koriste-esineet, itämaiset rohdokset ja jopa vaatteet voivat sisältää uhanalaisia lajeja tai niiden osia. Lisäksi eräät rohdokset, ravintolisät ja luontaistuotteet voivat olla Suomessa lääkkeeksi luokiteltuja. Tarkempia tietoja luvanvaraisista ja kielletyistä tuotteista saat osoitteista:

www.valvira.fi ( alkoholilain soveltaminen verkkokaupassa)

www.fimea.fi ( luontaistuotteiden, rohdosten jne. luokitukset)

www.evira.fi ( ravintolisät ja luontaiselintarvikkeet)

www.ymparisto.fi ( CITES-sääntely uhanalaisista eläin-ja kasvilajeista)

www.tukes.fi (vaarallisten aineiden maahantuonti)

Jos lopulta tilaat EU:n ulkopuolelta, voit hoitaa tulliin saapuneen pakettisi tullauksen seuraavasti:

1.Tullin nettipalvelussa  http://asiointi.tulli.fi/nettituonti, jonne kirjaudut omilla verkkopankkitunnuksillasi. Teet siellä tuontiselvityksen ja maksat mahdolliset maksut.  Netissä et voi selvittää ja maksaa moottoriajoneuvoja, tupakka- ja alkoholituotteita, aseita jne.

2.Lähimmässä tullitoimipaikassa.

3.Käyttämällä huolintayrityksen maksullista tullauspalvelua.

Ja mikäli haluat vaihtaa tai palauttaa EU:n ulkopuolelta tilaamasi tuotteen, tulee sinun ennen sen palauttamista tehdä tulliin vienti-ilmoitus. Siten mahdollistat kannetun tullimaksun, ALV:n ja valmisteveron palautuksen, etkä joudu maksamaan vaihtona saapuvan tuotteen osalta maksuja uudelleen. Palautuksen tulee tapahtua 3 kuukauden kuluessa tuotteen tullauksesta.

Avainsanat: , ,

Yksi vastaus käyttäjälle “EU:n ulkopuolelta tilaaminen kallistui”

  1. […] saapuvien pakettien tullaussäädökset, joista saat tarkempaa tietoa artikkelistamme ”EU:n ulkopuolelta tilaaminen kallistui” tai tullin sivustolta. Pieni hinnanero katoaa mahdollisten ALV:n ja tulliverojen […]

Vastaa