Kuluttajat eivät kilpailuta sähkön hintaa

Kauppalehden pääkirjoituksen 16.2.2010 mukaan vain murto-osa suomalaisista vaihtaa sähköntoimittajaa. Sähkönhintojen lasku 2008-2009 tuplasi sähköyhtiön vaihtajien määrän, mutta silti vain 8,1 prosenttia kotitalouksista vaihtoi sähköntoimittajaa. En tiedä onko taustalla olettamus, että sähköyhtiöt ovat paikallisia ja niitä ei voisi vaihtaa vai mikä.

Matkapuhelinnumeroiden vaihdettavuus sai aikoinaan vuosittaisen asiakasvaihtuvuuden kasvamaan 40-50% tasolle hintakilpailun ja markkinoinnin ansiosta. Tuolloin puheluiden hinnoissa oli merkittäviä eroja toimijoiden välillä, mutta niin on sähkössäkin. Sähkönhintavertailusivustolla www.sahkonhinta.fi vertailua tekemällä havaitsee, että kalleimman ja halvimman hinnan ero on jopa 60% mikä tarkoittaa usein satoja euroja.

Valistunut kuluttaja voi laskea sähkölaskuaan ja tarjouksen voi pyytää vaikka www.kilpailuttaja.fi sivustolta, jonka maksuttomassa palvelussa on helppo kilpailuttaa sähkön hinta.

Vaikka itse sähkönhinta on mahdollista kilpailuttaa jollain tasolla, on paikallisessa siirtoverkossa vielä monopoliasema. Verkon investointeihin vedoten palveluntarjoajat ovat hilanneet hintoja ylöspäin ja jollain alueilla siirtohinnat ylittävät jo itse sähkön hinnan.

Avainsanat: , ,

Yksi vastaus käyttäjälle “Kuluttajat eivät kilpailuta sähkön hintaa”

  1. Reima sanoo:

    Kyllä ehdottomasti kannattaa kilpailuttaa. Säästöt voi olla useita satasia vuodessa. Ainakin siis omakoti-asujilla. Kerrostaloissa varmaan vähän vähemmän, mutta säästö on aina säästöä.

Vastaa